Kalėdinių meduoliukų ir kekso receptai

Į naujienų sąrašą
Kalėdinių meduoliukų ir kekso receptai

Kalėdinių meduoliukų ir kekso receptai

2014 11 25
Rankų šilumą skleidžiantis Kalėdinis gardumynas, daili puošmena, ar širdinga dovana mylimam draugui.
 
Kalėdinių meduoliukų receptas
768 g kvietinių miltų;
3 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių;
2 nubraukti arbatiniai šaukšteliai sodos;
0,5 arbatinio šaukštelio druskos;
2 valgomieji šaukštai malto imbiero;
4 nubraukti arbatiniai šaukšteliai malto cinamono;
3 nubraukti arbatiniai šaukšteliai maltų gvazdikėlių;
200 g nesūdyto DVARO sviesto;
330 g rudojo (maskovado) cukraus;
2 dideli kiaušiniai;
340 g tiršto cukraus sirupo (melasos);
4 arbatiniai šaukšteliai vanilino miltelių arba vanilės esencijos, arba 1 natūralios vanilės ankštis;
2 arbatiniai šaukšteliai smulkiai tarkuotos citrinos žievelė (nebūtinai).
 
Nedideliame dubenyje permaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską, imbierą, cinamoną ir gvazdikėlius.
 
Dideliame dubenyje gerai išsukite sviestą, rudąjį cukrų ir kiaušinius. Pridėkite melasos, vanilės ir citrinų žievelių. Toliau maišykite, kol masė taps vientisa.
 
Palaipsniui į didįjį dubenį įmaišykite sausus ingredientus. Pabaigoje tešlą minkykite rankomis.
 
Gatavą tešlą padalinkite per pusę ir apvyniokite kiekvieną gabaliuką maistine plėvele. Leiskite tešlai pastovėti kambario temperatūroje bent 2 valandas ( jei turite laiko - iki 8 valandų). Taip paruošta tešla šaldytuve gali būti saugoma ir naudojama kepimui 4 dienas. Prieš kočiojant ir formuojant sausainius, ji turėtų būti vėl atšildoma iki kambario temperatūros.
 
Kol tešla brandinasi, įkaitinkite orkaitę iki 375 laipsnių ir paruoškite kepimo skardas: išklokite jas kepimo popieriumi, pateptu riebalais ir pabarstytu miltais.
 
Gatavą tešlą kočiokite ant lygaus paviršiaus, vis pabarstant ją miltais, kad neliptų prie rankų ir įrankių. Sausainius formuokite iš plonai (3 mm) iškočiotos tešlos.
 
I skardą meduoliukus dėkite palikdami tarp jų bent 7 mm atstumus.
 
Kepkite meduolius 7-10 minučių (kuo mažiau laiko kepsite, tuo minkštesni jie bus).
 
Ištraukę skardas iš orkaitės, leiskite joms pastovėti, kol sausainiai atauš ir sukietės. Tik tada juos bus galima perkelti ant grotelių ir dekoruoti!
 
Meduoliukus dekoruokite cukraus glajumi, pagamintu maišant cukraus pudrą, kiaušinio baltymą ir citrinos rūgštelę (pagal skonį). Kuo daugiau cukraus pudros įmaišysite, tuo tirštesnis glajus gausis. Jei norite juo užtepti didesni sausainuko plotą – glajų darykite skystesnį. Įlašinę į glajų maistinių dažų, arba natūralių burokėlių, morkų sulčių, pasigaminkite spalvoto glajaus!
 
Varškės kekso receptas
400 g kvietinių miltų;
400 g cukraus;
400 g DVARO varškės;
200 g DVARO sviesto;
4-5 kiaušiniai;
1,5 arbatinio šaukštelio sodos ir šaukštelio acto ar grietinės jos nugesinimui;
2 arbatiniai šaukšteliai vanilino miltelių arba vanilės esencijos, arba 1 natūralios vanilės ankštis;
1 šaukštas cukraus pudros – papuošimui.
 
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
 
Kepimo formą ištepkite riebalais ir pabarstykite miltais.
 
Ištirpinkite sviestą.
 
Į dubenį supilkite kiek pravėsusį sviestą, miltus, cukrų, kiaušinius, nugesintą sodą, vanilę ir varškę. Viską gerai išmaišykite.
 
Tešlą supilkite i paruoštą formą.
 
Kepkite apie valandą (kol iškilusi formoje tešla sueižės ir gražiai paruduos).
 
Iškepusį ir kiek pravėsusį keksą iškrėskite iš formos. Papuoškite cukraus pudra.